Bawełniany, splatany sznurek makramowy występuje w kilku grubościach.
Ja testowałam 9mm, 5 mm i 3mm. Muszę przyznać, że najczęściej do nauki wybieram 5mm, bo jest wystarczająco gruby, żeby „wyłapać” ewentualne błędy. Nie jest jednak tak sztywny i kosztowny, jak sznurek 9mm. Sznurka 3mm używam do prac wymagających wielu splotów, jak np. makramowa siata na zakupy. Producenci różnie określają grubość sznurka do makramy. W przypadku tego splatanego – w zależności, czy jest on naprężony, czy nie – może ta grubość znacznie się różnić, dlatego pamiętaj, aby traktować te „dane” bardziej umownie, a nie z linijką w ręku sprawdzać materiał.
Jeszcze jedna uwaga dotycząca splatanego sznurka do makramy. Oczywiście splot u każdego producenta jest nieznacznie inny. Jedne sznurki są bardziej sztywne, inne bardziej miękkie. Niektórzy producenci stosują wewnętrzny rdzeń poliestrowy w swoich sznurkach (to duża oszczędność, dzięki temu taki sznurek jest po prostu tańszy). Ci producenci, którzy stawiają na 100% cotton, stosują rdzeń bawełniany. Sznurek splatany grubości 3mm jest zazwyczaj pozbawiony wewnętrznego rdzenia, sznurek 5mm posiada jeden, a ten 9mm zazwyczaj posiada „podwójny rdzeń”.